EEN UITLEG VAN PIJNKLACHTEN BIJ CHRONISCH PIJN

Sensitisatie uitleg – metafoor Inbraakalarm (Bron:Wilgen CP van, K. D. (2004))

Voor het uitleggen van pijnklachten gebruik ik regelmatig het inbraakalarm.

Een inbraakalarm kan om meerdere redenen afgaan. De eerste gedachte is altijd dat het om een inbreker gaat. Als het alarm voor het eerst plotseling afgaat, gaat men direct naar een inbreker zoeken. Eventueel wordt de politie ingeschakeld (in uw geval de huisarts of een specialist) om het afgaan te onderzoeken. Wanneer het alarm echter om de haverklap afgaat en er herhaaldelijk geen inbreker wordt aangetroffen, is het wellicht zinvol het alarmsysteem zelf eens te onderzoeken.

Vaak is het zo dat bij mensen met chronisch pijnklachten dit alarmsysteem veel te scherp staat afgesteld, dit wordt vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Dit zien we dat activiteiten waarvan we weten dat deze geen schade geven toch de alarmbellen laten afgaan dus eigenlijk voor niets afgaan.
Een factor kan zijn dat er vragen zijn die u erg kunnen bezighouden zoals wat heb ik nu eigenlijk? Er zijn pijnklachten zonder dat iemand iets kan vinden. Deze onduidelijkheid kan een belangrijke bron zijn van ontevredenheid en ongerustheid.

Zo kan angst voor bewegen ook een factor zijn. U wilt tenslotte de klachten niet nog verder verergeren. Minder bewegen maar ook spierspanning hebben vervolgens ook invloed op uw klachten. Wellicht kijkt u met angst naar de toekomst? Deze angstgevoelens zijn heel goed voor te stellen, maar maken tegelijkertijd dat het lichaam ook daarop reageert.

Belangrijk is het dus niet meer op zoek te gaan naar een inbreker, in dit geval een lichamelijke stoornis in uw lichaam, maar iets te doen aan de factoren die het alarmsysteem op scherp zetten, dit wil zeggen de pijnklachten onderhouden.
Het is goed om uit te zoeken welke factoren bij u een rol spelen zodat we met elkaar kunnen werken aan uw doelen die u (weer) zou willen halen. U leert wat u zelf kunt veranderen om er beter van te worden. Dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam weer hervindt, zodat uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Welke deze ook zijn.

Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen zullen afgestemd worden op uw persoonlijke situatie. Iedereen beleeft pijn en de gevolgen weer anders. We maken een behandeling op maat!

Belangrijk om te weten voor uw is dat uw klachten niet tussen uw oren zit. Hoewel… het probleem zit hem in uw pijnsysteem, dat zijn ook uw hersenen, en tja dat zit dan wel weer tussen uw oren.

Bel of mail voor vragen of een afspraak of klik hier.

Oefentherapie Cesar – beweegt u naar beter!