Oorsprong van Cesar

Voor hen die geïnteresseerd zijn waar deze therapie zijn oorsprong heeft.

Marie Cesar-Pollak ontwikkelde de grondslag van het beroep van oefentherapeut Cesar. Zij werd geboren in 1894 op Sumatra als dochter van een Nederlandse (scheeps-)arts en een Oostenrijkse moeder. In verband met haar opvoeding en verdere opleiding woonde zij vanaf haar tiende jaar in Wenen bij een zuster van haar moeder. In Nederlands-Indie was zij als klein kind al enorm geboeid door de Indische dansen en in Wenen volgde zij naast en na haar middelbare schoolopleiding diverse cursussen en opleidingen op het gebied van ballet, dans en ritmische gymnastiek. In 1918 trouwde zij met Julius Cesar. In 1924 vestigde zij zich met haar twee zoons in Amersfoort.

Van 1925 tot 1927 volgde Marie Cesar in Amsterdam de opleiding Mensendieck en nadien nog verschillende cursussen bij mevrouw Bess Mensendieck zelf. Naast haar eigen praktijk in Amersfoort was zij aanvankelijk werkzaam als docente aan de opleiding Mensendieck. In 1937 richtte zij haar eigen opleiding op. Eind 1965 trad zij terug van de opleiding Cesar en in 1967 volgde de uitgave van haar boek “De bewegingsleer Cesar; norm en doelstelling”.

Op 10 april 1975 overleed zij te Amersfoort. Haar jongste zoon, Peter Cesar, volgde de opleiding van zijn moeder en was vervolgens als docent verbonden aan de opleiding oefentherapie Cesar tot zijn pensionering in 1983. Peter Cesar overleed op 17 april 2001.

Marie Cesar