Psychosomatiek

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse

Met ‘psychosomatisch’ bedoelen we meestal de wisselwerking tussen lichaam en geest. Een hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen, zorgen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren en ons uit balans brengen. Als dit langer duurt kan dit lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen de balans weer te herstellen.

Vaak is een oorzaak niet te vinden, toch ervaar je échte lichamelijk klachten. Je verzint het niet en de klachten gaan niet vanzelf over.

Psychosomatische klachten, wat valt daar onder?

Lichamelijke gewaarwordingen als benauwdheid en ademhalingsklachten, druk op de borst en spierspanningsklachten zijn veel voorkomend bij stress. Maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, het gevoel dat er een brok in je keel zit kunnen daar bij horen. Meer psychische uitingen van stress zijn piekeren, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, onrust, onvermogen tot ontspanning en slecht slapen. Vaak gaat het bij psychosomatiek om een combinatie van beide:  lichamelijke klachten en gewaarwordingen met een oorzaak in spanning, stress,  onverwerkte zaken en emoties of door hoe je altijd al gewend bent met dingen om te gaan (copingstijl). Ook kunnen deze oorzaken het zelfgenezend vermogen van het  lichaam in de weg staan. Bijvoorbeeld whiplashklachten die maar niet over gaan of een longontsteking met een nasleep van maanden.

Er wordt verwezen als mensen last hebben van bijvoorbeeld hyperventilatie, angst- of paniekklachten, overspanning en burnout, spanningshoofdpijn, SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) en ook mensen die willen leren om minder in hun hoofd te zitten en meer te voelen of meer lichaamsbewustzijn te krijgen.

Hoe werkt Psychosomatische oefentherapie?

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen de wal en het schip. De behandeling richt zich op de lichamelijke klachten maar ook de psychosociale problematiek. We combineren gesprekken met lichaamswerk zoals ontspanning, ademhaling, expressie of aandacht training, maar we kijken ook of het nodig is iets te veranderen in bv je levensstijl. Het is een ‘totaalpakket’.  Het doel daarbij is dat u weer in balans komt en leert klachten te voorkomen.

Verwijzing en vergoeding

U kunt met maar ook zonder verwijzing van een arts een afspraak maken. De behandeling valt onder de aanvullende verzekering. Als u  aanvullend verzekerd bent voor beweegzorg wordt dit door alle zorgverzekeraars vergoed (zonder eigen risico).