Oefening – Ademruimte

Regelmatig drie minuten ademruimte nemen is een oefening die je helpt om te midden van de drukke dagelijkse bezigheden even te stoppen en te kijken naar jezelf. Het haalt je even naar het hier en vergroot je opmerkzaamheid voor dit moment.

Je kunt dit doen aan de hand van drie stappen. Voor elke stap neem je een minuut de tijd.

Breng jezelf in het huidige moment door in een rechte houding te gaan zitten en sluit je ogen:

1. Merk op wat er op dit moment in je omgaat.
Maak even een pas op de plaats en merk op wat er op dit moment bij je op de voorgrond is. Neem contact met jezelf. Luister, voel, kijk wat er in je omgaat. Doe het met een milde open aandacht zonder te oordelen.

2. Ga met je aandacht naar je ademhaling.
Laat even alles voor wat het is en richt je aandacht op je ademhaling. Telkens wanneer je merkt dat je afgeleid bent, breng je de aandacht terug bij je adem. Volg alleen maar je ademhaling, forceer deze niet.

3. Breid je aandacht uit van je ademhaling naar je hele lichaam.
Ga met je ademhaling naar alle sensaties in je lichaam. Wat er ook is, laat het er zijn en blijf er ademend aandachtig bij aanwezig.

De ademruimte stelt je in staat de automatische piloot uit te schakelen en weer contact te maken met het huidige moment. De oefening helpt je om op te merken hoe het op dit moment met je is. De kern is je bewust te blijven van het huidige moment. Niets anders.

Succes!

Heb je hier meer hulp bij nodig? Maak een afspraak en kom langs, graag help ik je hierbij.