Fibromyalgie

De klachten van fibromyalgie patiënten kunnen veel verschillen. Pijn in spieren en gewrichten, chronische vermoeidheid en slaapproblemen komen bij bijna alle FM-patiënten voor. Ook hoofdpijn en maag-/darmklachten worden vaak genoemd. De klachten verergeren meestal bij stress, inspanning en koud of vochtig weer.

Door deze hoeveelheid aan klachten kunnen mensen geneigd zijn minder te bewegen en in een neerwaartse spiraal terecht komen, zowel lichamelijk als geestelijk.

U bent misschien al vaak naar meerdere artsen en therapeuten geweest en/of heeft diverse onderzoeken ondergaan. Hier heeft u te horen gekregen dat er eigenlijk niet iets bijzonders te vinden is en dat u er mee moet leren leven. Pijn hebben zonder te weten wat de oorzaak is, is erg vervelend en kan mensen onzeker maken. Maar dat er geen lichamelijke schade is, wil niet zeggen dat er geen verklaring voor uw pijnklachten is.

Uit onderzoek dat de laatste jaren gedaan is, blijkt dat de oorzaak voor pijnklachten niet gezocht moet worden in beschadigingen of afwijkingen in het lichaam. De oorzaak moet gezocht worden bij veranderingen in het pijnverwerkingssysteem zelf.

Het pijnverwerkingssysteem is een onderdeel van ons zenuwstelsel.

Doel van de behandeling

De behandeling is niet gericht op pijnvermindering, maar het aanleren van vaardigheden om met de pijn om te gaan. In de behandeling wordt via concrete doelen gewerkt aan het verbeteren van de vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Dat betekent voor de één bijvoorbeeld beter kunnen fietsen en voor de ander beter met spanningen omgaan. Belangrijk is dat u kritisch leert kijken naar uw eigen functioneren en bewust wordt van wat u kunt veranderen. Zo leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden en rekening te houden met beperkingen.

Tijdens de behandeling wordt een actieve deelname verwacht van u als cliënt. Na drie maanden worden de resultaten met u besproken, vindt overleg plaats met uw verwijzer en wordt wanneer nodig de behandeling aangepast.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken klik hier.