Slaapproblemen
Lichamelijke, geestelijke of sociale factoren kunnen de slaap belemmeren. Slapeloosheid betekent dat je te weinig slaapt of dat de kwaliteit van je slaap niet voldoende is en dat je hier overdag last van hebt, in je dagelijks functioneren. Het wordt ook wel chronisceh insomnie genoemd.
Kenmerken zijn:
- Moeite met inslapen
- Regelmatig wakker worden uit de slaap
- Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
- Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
- Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
- Overmatige slaperigheid en weinig energie overdag
Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Op den duur brengt het ook emoties met zich mee, zoals angst, verdriet en boosheid. Je vraagt je af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan? Zal ik ooit weer beter slapen?
Vicieuze cirkel
Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat er een negatieve spiraal. Door vermoeidheid overdag, functioneer je minder goed. Je bent sneller geïrriteerd, minder geconcentreerd en hebt sneller last van angst, depressiviteit of piekergedrag. Spanningen of zorgen lopen hierdoor verder op. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet altijd zelf kunt doorbreken.
Behandeling
De behandelmethode is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en richt zich op het wegnemen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. De slaapoefentherapeut gaat samen met jou aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken met de cognitieve gedragstherapie, gedegen uitleg over de slaap, praktische tips en oefeningen om zo de balans in je leven weer terug te vinden. De oefentherapeut neemt de gehele 24 uur onder de loep om maatwerk
Klik hier voor de essentie van slaapoefentherapie.
Aanmelden: