Binnen de oefentherapie Cesar maken we gebruik van het biopsychosociaal model. Dit betekent dat we verder kijken dan alleen het lichaam. Niemand is alleen zijn lijf. De geest en de omgeving spelen beide ook een grote rol (in ieders leven). Omdat alles van invloed is, is het dus ook belangrijk om met alle componenten rekening te houden. De lezers die alle nieuwsbrieven lezen weten dat ik hier al eens eerder kort over heb geschreven.
Omdat dit zo belangrijk is wil ik het nog eens aanstippen met nu de nadruk op de psyche. Er zijn bibliotheken vol geschreven over dit onderwerp en ik ben zeker geen expert of psycholoog. Het is echter wel dusdanig belangrijk dat het een onderdeel is van klachten waar ik u een klein beetje deelgenoot van wil maken.
Wanneer er klachten zijn betekent dit dat het altijd invloed heeft op je psyche/ geest. Niemand vindt het leuk om pijn of klachten te ervaren. Het is per definitie een onplezierige ervaring en doet altijd wat met je. In hoeverre het iets met je doet is echter afhankelijk van de persoon, wat er aan de hand is en hoe degenen over zijn klachten denkt.
Hieronder enkele voorbeelden van klachten die ik tegenkom en waar de psyche een rol speelt.
Rug- of nek/schouderklachten
Wanneer mensen met rug of nekklachten komen, kijk ik als oefentherapeut naar de houding, hoe iemand beweegt etc, kortom wat de fysieke onderliggende oorzaak is. Echter, hoe kan het dat iemands houding al jaren hetzelfde is geweest en nooit klachten heeft ervaren en nu opeens wel?
Wat we dan vaak zien is dat er omstandigheden zijn die veranderen waardoor er spanningen in het leven zijn die net het zetje geven tot klachten. De welbekende druppel die de emmer doet overlopen. Als we dan alleen naar het fysieke aspect kijken kan het zijn dat dit niet voldoende is. Ontspanning van de spieren (lokaal en in totaliteit), als ook ontspanning van de geest zijn dan beide belangrijk om het evenwicht te herstellen.
Stress/ Burn-out
Wanneer we mensen met een burn-out tegen komen, of wanneer er iemand is met hoge mate van stress, zien we vaak allerlei verschillende fysieke klachten. Spierklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblematiek etc. Deze klachten zijn vaak niet goed te herleiden naar een structureel probleem. Het probleem hier zit er in dat er te veel hooi op de vork is genomen. Het lichaam geeft aan dat de grens bereikt is. Vaak zijn er verschillende signalen lange tijd genegeerd en hebben mensen ‘opeens’ klachten.
Wanneer iemand deze klachten heeft, is de draaglast groter dan de draagkracht. Deze last zit dan vaak in de psychische druk die ervaren wordt. Als mens kunnen we heel wat fysieke spanningen hebben (kijk maar naar topsporters) echter psychische spanningen kunnen snel tot klachten leiden.
Chronisch ziekte
Ook zijn er veel mensen die een chronische aandoening hebben. Reuma, artrose/artritis, fibromyalgie etc. Allemaal veroorzaakt door een fysiek probleem. Echter de manier hoe iemand ómgaat met zijn ziekte kan kwaliteit van leven beïnvloeden. Hoe ga je om met je fysieke beperkingen? Wat doet het met je dat je niet alles meer kan zoals vroeger? Het beïnvloed je psychologische welzijn als ook je sociale relaties … dit zijn veranderingen die psychisch veel impact kunnen hebben. U kunt zich voorstellen dat dit een negatief effect heeft.
Kortom psychische klachten kunnen een grote rol spelen. Kijkt u eens bewust naar uw psychische welzijn. Hoe voelt u zich vaak? Wat voor emoties zijn er geregeld op de voorgrond? Kunt u uw klachten loslaten? Piekert u veel? Als u merkt dat dit een negatieve invloed op uw heeft zou ik u aanraden hier iets mee te doen.
Wees in ieder geval bewust dat het een belangrijk onderdeel is van hoe je kwaliteit van leven is.
Bij de oefentherapeut is het een onderdeel van de behandeling. Ervaart u dat dit bij u de grootste klacht is, dan wil ik u adviseren een psycholoog te raadplegen. Voor advies kunt u me altijd aanspreken.