Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten in onze westerse wereld. Er wordt geschat dat rond de 80-90 % van de mensen op enig moment in hun leven wel eens een periode van rugklachten doormaakt. De kosten zijn zo rond de €2 miljard per jaar vanwege het ziekteverzuim en de behandelingen van deze klachten. Er zijn vele benamingen vanuit artsen en therapeuten en vele behandelingen. Zo is te zien dat rugklachten een serieus probleem is en het goed is hier meer duidelijkheid over te hebben.
Veruit de meeste klachten komen voor in de onderrug. Er wordt regelmatig gezegd dat de onderrug een zwakke plek is. Echter de onderrug is juist een van de meest sterke onderdelen van ons lichaam. Waarom komen er dan toch veel klachten voor in de onderrug?
Omdat juist in de rug veel gebeurt en de samenwerking tussen gewrichten, spieren en banden optimaal moet zijn om dit goed te laten verlopen. Wanneer er ergens iets niet goed gaat met die samenwerking, ontstaan er klachten.
Oorzaken van rugklachten
Binnen de behandeling is het dus erg belangrijk om inzicht te krijgen waar het probleem zich precies bevindt. Soms is hier een duidelijke oorzaak voor te vinden. Als je bijvoorbeeld precies weet wanneer het ‘erin schoot’ of als het steeds voorkomt bij of na een bepaalde handeling of activiteit.
Wanneer er een duidelijke oorzaak is noemen we dit specifieke rugklachten. Er kan iets zijn met de wervels (denk aan botontkalking of een breuk), met de tussenwervelschijven (hernia), met de spieren (spierscheuring) of er kan iets zijn met de organen (longen/nieren). Voor deze klachten zijn er gerichte behandelingen om dit te verbeteren.
Niets te vinden? Hoe kan dat?
Uit onderzoek blijkt echter dat afwijkingen die te zien zijn vanuit onderzoeken niet altijd een relatie hebben met de klachten die er zijn. Denk hierbij aan artrose, vaak wel te zien door specialisten maar hoeft zeker niet altijd de oorzaak te zijn van klachten. Er zijn veel mensen die artrose hebben maar dit niet eens weten. Slijtage is nu eenmaal een onderdeel van het ouder worden en zal bij iedereen voorkomen (net als het grijs worden van haar), de mate van slijtage heeft eigenlijk weinig te maken met de mate van klachten in de rug.
Het komt vaak voor dat er na verschillende onderzoeken geen probleem in de rug te vinden is. Betekent dit dus dan het dan tussen je oren zit? Nee. Er is wel degelijk een probleem maar niet altijd zoals we denken dat dit is.
Over het algemeen worden veel klachten in de rug veroorzaakt door een overprikkeling van het zenuwstelsel. Er komt constant informatie je hersenen binnen vanuit het zenuwstelsel. Deze informatie komt vanuit allerlei delen van het lichaam, ook vanuit de rug.
Wanneer er een moment is dat er rugpijn ontstaat heeft dit vaak een specifieke oorzaak. Dan komt er informatie vanuit de zenuwen naar het ruggenmerg, die het vervolgens naar de hersenen toestuurt en waardoor het pijnsignaal ontstaat. Echter, er gebeurt meer in de hersenen, ons regelsysteem. Er komen ook signalen vanuit andere gebieden van de hersenen, zoals eerdere ervaringen met pijn, je emoties die hiermee gepaard gaan, stressniveau en eventueel angst. Deze signalen kunnen de pijnervaring verergeren omdat de hersenen denken dat er (extra) gevaar is en zo het pijnsignaal weer afgeven en je zelf meer pijn ervaart.
Zo kunnen naast het oorspronkelijke signaal ook andere signalen je pijnervaring vergroten. Een onschuldig spierverrekking kan zo grote gevolgen hebben. Wanneer dan de lichamelijke oorzaak verbetert kunnen andere signalen toch nog klachten in je rug blijven geven. Belangrijk is dan om de hersenen duidelijk te gaan maken dat het gevaar er niet meer is om zo pijnklachten weer af te laten nemen.
Wat kunt u doen?
Heeft u last van rugklachten en komt u er maar niet vanaf? Kom vrijblijvend langs bij de Cesar therapeut. Samen zoeken we naar de oorzaak en/of oplossing van uw klachten en stellen we een behandelplan op. Mede door de expertise die ik inmiddels heb opgebouwd op het gebied van chronisch pijn hoop ik met u te werken aan een pijnvrije toekomst.